Alçı sıva, iç mekan duvarların sıvanmasında en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Kuruma süresinin hızlı olması, yüzey ile tutunmasının kuvvetli olması, düzgün bir yüzey oluşturması alçı sıvanın avantajları arasında sayılabilir. Peki alçı sıva nasıl yapılır? İşte sıva uygulamasının aşama aşama anlatımı:
Yüzey Hazırlığı
Alçı uygulamasına geçmeden önce yüzeyin tamamen hazır hale getirilmesi gerekir. Bunun için öncelikle yüzeydeki eski sıva tamamen kazınmalı, moloz ve toz temizlenmelidir. Çok düzensiz ve eğimli yüzeyler varsa şap atılmalıdır. Delikler ve çatlaklar tamir harcı ile doldurulmalıdır.
Yüzey temiz ve düzgün hale getirildikten sonra, emici ve gevşek yüzeylerin sıva tutunmasını artırmak için yüzey sıva astarı ile astarlanmalıdır. Böylece yüzey sıva için uygun hale getirilmiş olur.
Malzeme Hazırlığı
Kullanıma hazır alçı sıva ya da alçı tozu, su ve gerekli oranda kireç, alçı sıva filesi, mala, spatula, rulo gibi uygulama aletleri hazırlanır. Alçı tozu kullanılacaksa, üretici önerisine göre su ve alçı oranı ayarlanarak harç elde edilir.
Karışımın kıvamı akışkan olmalı; fakat aşırı sulu da olmamalıdır. Alçı sıva filesi, donatı filesi olarak da bilinir. Sıvanın çatlamasını önlemek için kullanılır. Özellikle köşe birleşim yerlerine yapıştırılması önemlidir.
Sıva Katmanlarının Uygulanması
Hazırlanan harçla duvar yüzeyine alttan üste doğru üç kat sıva uygulanır:
- Sıva Altı Katmanı: Harç yüzeye atılarak tırnaklanır. 2-3 mm kalınlıkta uygulanır.
- Sıva Ara Katmanı: Bir önceki kat kurumaya yüz tuttuğunda uygulanır. Kalınlığı 5-6 mm kadardır. Mala ile düzeltilir.
- Sıva Üst Katmanı: Ara kat kuruduktan sonra uygulanır. En ince katmandır, 2-3 mm kalınlığında olmalıdır. En düzgün yüzey bu kat ile elde edilir.
Her katmanın kuruması beklenmeden uygulanmaması önemlidir. Ayrıca katmanlar arasında alçı sıva filesi yapıştırılmalıdır.
Köşeler ve Birleşim Yerleri
İç köşelerde ve kolon-duvar birleşim yerleri sıvanın çatlama olasılığını artırır. Bu noktalara özel önem verilmelidir. Birleşim yerlerine sıva filesi yapıştırılmalı, köşelere köşe profili uygulanmalıdır.
Yüzeyin Perdahlanması
Üst kat sıva kuruduktan sonra yüzey zımpara taşı ile hafifçe zımparalanır. Tozları alınır ve kaliteli bir perdah macunu ile yüzey düzeltilir. Perdah kuruyunca zımparalanıp tozları alınır. Böylece boyaya hazır, pürüzsüz bir yüzey elde edilmiş olur.
Uygulamada Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Harç kıvamı çok sulu ya da çok katı olmamalıdır.
- Her katmanın kuruması beklenmelidir.
- Köşeler ve kenarlara özen gösterilmelidir.
- Oda sıcaklığı en az +5 C olmalıdır.
- Kapı ve pencere gibi boşluklar uygulamadan sonra doldurulmalıdır.
- Uygulamadan 24 saat sonrasına kadar su ile temas ettirilmemelidir.
Doğru malzeme seçimi ve uygulama ile sıva, sağlam, düzgün ve uzun ömürlü olacaktır.