Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı yani vişneli yalancı cheesecake tarifini anlatacağım. Bu tarifi de bizzat denedim ve tattırdım. Her ne kadar limonlu cheesecake kadar olmasa da bir onun kadar lezzetli ve zahmetsiz. Üstelik saatlerce fırın kullanmanız ve buzdolabında da bekletmeniz gerekmiyor.
Dilerseniz şimdi tarife geçelim.
Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı yapımı
Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı tabanı için gerekli malzemeler
- 300 gr eti burçak (2 +1/4 su bardağı) isteğe bağlı olarak yulaflı eti burçak da tercih edebilirsiniz.
- 112 gr erimiş tereyağı (1/2 su bardağı)
- 40 gr toz şeker (3 yemek kaşığı)
Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı tabanı yapımı
- 24 cm’lik kelepçeli yuvarlak kalıbın içini biraz sıvıyağ ile güzelce yağladıktan sonra taban kısmına uygun şekilde kesilmiş yağlı kağıt yapıştırın.
- Fırınınıza turbo ayarda 160 derecede ısıtmaya başlayın.
- Fırın ısınırken eti burçak bisküvileri rondoda toz olana kadar iyice parçalayın.
- Bir kaba alın ve üzerine erimiş tereyağını ve toz şekeri ilave edin.
- Spatula yardımı ile hepsini güzelce karıştırın.
- Kalıbın içine hazırladığınız karışımı dökün ve hem tabanına hem de kenarlarına taşacak şekilde bir kaşık yardımıyla iyice bastırarak güzelce yayın.
- Kalıbı önceden ısıtmaya başladığımız fırına verin ve 10 dk. pişirin.
- Süre sonunda kalıbı fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı iç harcı için gerekli malzemeler
- 1 lt. süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 5 yemek kaşığı irmik
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket toz vanilin
Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı iç harcı yapımı
Sütü bir tencereye alın ve üzerine şeker, vanilin, irmik ve nişastayı ilave edin. Sürekli karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Kıvam aldıktan sonra tereyağını ilave edip, kabı ocaktan indirin. Pürüzsüz bir kıvam alması için rondodan geçirin ve sonrasında soğumaya bıraktığımız tabanın üzerine döküp, yayın.
Sos için gerekli malzemeler
- 2 su bardağı vişne
- 4 yemek kaşığı toz şeker (Sosun ekşiliğinin ön planda olmasını istiyorsanız şeker miktarını azaltabilirsiniz)
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1/2 su bardağı su (Sosun biraz daha akışkan olmasını istiyorsanız su miktarını arttırabilirsiniz.)
Sos yapımı
- Küçük bir tencereye çekirdekleri çıkarılmış vişneleri ve şekeri koyup, kısık ateşte kaynamaya bırakalım.
- Suyun içine nişastayı ilave edip, karıştırın.
- Kaynamaya başlayan vişnelerin içine çözülmüş olan nişastalı suyu ilave edin ve kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırın.
- İstediğiniz kıvama gelince de oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- Sonrasında ister bu halde isterseniz de rondodan geçirdikten sonra kalıptaki irmik tatlısının üzerine güzelce yayın.
- Buzdolabında 3-4 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Alternatif Vişneli tatlı tarifleri