İçeriğe geç
Anasayfa » Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı

Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı

Vişneli irmik tatlısı tarifi

Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı yani vişneli yalancı cheesecake tarifini anlatacağım. Bu tarifi de bizzat denedim ve tattırdım. Her ne kadar limonlu cheesecake kadar olmasa da bir onun kadar lezzetli ve zahmetsiz. Üstelik saatlerce fırın kullanmanız ve buzdolabında da bekletmeniz gerekmiyor.

Dilerseniz şimdi tarife geçelim.

Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı yapımı

Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı tabanı için gerekli malzemeler

Öncelikle bu tatlıyı yapmak için kelepçeli kalıp kullanmanız gerekmiyor. İsterseniz borcam da kullanabilirsiniz. Ama cheesecake görüntüsü vermek için en ideali kelepçeli kalıptır.
  • 300 gr eti burçak (2 +1/4 su bardağı) isteğe bağlı olarak yulaflı eti burçak da tercih edebilirsiniz.
  • 112 gr erimiş tereyağı (1/2 su bardağı)
  • 40 gr toz şeker (3 yemek kaşığı)

Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı tabanı yapımı

Limonlu cheesecake tabanını yaptığımız şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Asıl tarifte vişneli irmik tatlısının tabanı fırınlanmıyor, bu nedenle de taban gevşek kalabiliyor. Bu nedenle de ben tabanı fırınlamaya karar verdim. Tercih yine de sizin… 
  • 24 cm’lik kelepçeli yuvarlak kalıbın içini biraz sıvıyağ ile güzelce yağladıktan sonra taban kısmına uygun şekilde kesilmiş yağlı kağıt yapıştırın.

Yağlı kağıdı uygun ölçülerde kesmek için kalıbı yağlı kağıdın üzerine koyup, etrafından keskin bir bıçak yardımıyla dikkatlice kesebilirsiniz.
  • Fırınınıza turbo ayarda 160 derecede ısıtmaya başlayın.
  • Fırın ısınırken eti burçak bisküvileri rondoda toz olana kadar iyice parçalayın.
  • Bir kaba alın ve üzerine erimiş tereyağını ve toz şekeri ilave edin.
  • Spatula yardımı ile hepsini güzelce karıştırın.
  • Kalıbın içine hazırladığınız karışımı dökün ve hem tabanına hem de kenarlarına taşacak şekilde bir kaşık yardımıyla iyice bastırarak güzelce yayın.
  • Kalıbı önceden ısıtmaya başladığımız fırına verin ve 10 dk. pişirin.
  • Süre sonunda kalıbı fırından çıkarıp soğumaya bırakın.

Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı iç harcı için gerekli malzemeler

  • 1 lt. süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket toz vanilin

Cheesecake görünümlü vişneli irmik tatlısı iç harcı yapımı

Sütü bir tencereye alın ve üzerine şeker, vanilin, irmik ve nişastayı ilave edin. Sürekli karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Kıvam aldıktan sonra tereyağını ilave edip, kabı ocaktan indirin. Pürüzsüz bir kıvam alması için rondodan geçirin ve sonrasında soğumaya bıraktığımız tabanın üzerine döküp, yayın.

Rondodan geçirmek isteğe bağlıdır. İkram sırasında kestiğinizde daha düzgün bir görüntü elde edildiği için ben rondodan geçirdim.

Sos için gerekli malzemeler

  • 2 su bardağı vişne
  • 4 yemek kaşığı toz şeker (Sosun ekşiliğinin ön planda olmasını istiyorsanız şeker miktarını azaltabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 su bardağı su (Sosun biraz daha akışkan olmasını istiyorsanız su miktarını arttırabilirsiniz.)

Sos yapımı

  • Küçük bir tencereye çekirdekleri çıkarılmış vişneleri ve şekeri koyup, kısık ateşte kaynamaya bırakalım.
  • Suyun içine nişastayı ilave edip, karıştırın.
  • Kaynamaya başlayan vişnelerin içine çözülmüş olan nişastalı suyu ilave edin ve kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırın.
  • İstediğiniz kıvama gelince de oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • Sonrasında ister bu halde isterseniz de rondodan geçirdikten sonra kalıptaki irmik tatlısının üzerine güzelce yayın.
  • Buzdolabında 3-4 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Alternatif Vişneli tatlı tarifleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir