Bugün sizlerle, bizzat denediğim ve sonuçtan da çok memnun kaldığım son derece lezzetli limonlu cheesecake tarifini paylaşacağım.
Limonlu cheesecake yapımı
Limonlu cheesecake tabanı için gerekli malzemeler
- 300 gr eti burçak (2 +1/4 su bardağı) isteğe bağlı olarak yulaflı eti burçak da tercih edebilirsiniz.
- 112 gr erimiş tereyağı (1/2 su bardağı)
- 40 gr toz şeker (3 yemek kaşığı)
Limonlu cheesecake tabanı yapımı
- 24 cm’lik kelepçeli yuvarlak kalıbın içini biraz sıvıyağ ile güzelce yağladıktan sonra taban kısmına uygun şekilde kesilmiş yağlı kağıt yapıştırın.
- Limonlu cheesecake, su dolu tepsi içinde pişeceği için kalıbın dış kısmını alüminyum folyo ile dikkatlice sarın. İsterseniz yuvarlak borcam da kullanabilirsiniz. Ben borcam da yaptım ve etrafını folyo ile sarmak zorunda kalmadım.
- Fırınınıza turbo ayarda 160 derecede ısıtmaya başlayın.
- Fırın ısınırken eti burçak bisküvileri rondoda toz olana kadar iyice parçalayın.
- Bir kaba alın ve üzerine erimiş tereyağını ve toz şekeri ilave edin.
- Spatula yardımı ile hepsini güzelce karıştırın.
- Kalıbın içine hazırladığınız karışımı dökün ve hem tabanına hem de kenarlarına taşacak şekilde bir kaşık yardımıyla iyice bastırarak güzelce yayın.
- Kalıbı önceden ısıtmaya başladığımız fırına verin ve 10 dk. pişirin.
- Süre sonunda kalıbı fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Limonlu cheesecake harcı için gerekli malzemeler
- 680 gr oda sıcaklığında bekletilmiş labne
- 200 gr toz şeker (1 su bardağı)
- 24 gr un (3 yemek kaşığı)
- 240 gr oda sıcaklığında krema (1 su bardağı)
- 50 gr limon suyu (3 yemek kaşığı+2 tatlı kaşığı)
- 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
- 4 adet oda sıcaklığında bekletilmiş yumurta
Limonlu cheesecake harcı yapımı
- Derin bir kaba labne peyniri, un ve toz şekeri koyup pürüzsüz bir kıvam yakalayıncaya kadar mikserinizin en düşük ayarında dikkatlice çırpın.
- Başka bir kapta limon suyu, krema ve limon kabuğu rendesini iyice çırpın ve diğer karışıma ilave edin.
- Bu karışım da içine işleyinceye kadar düşük ayarda çırpmaya devam edin.
- Şimdi tek tek yumurtaları eklemeye başlayacağız.
- Yumurtaları tek tek karışıma ilave ederek düşük ayarda çırpmaya devam edin. Tamamıyla karıştıktan sonra da soğumaya bıraktığımız limonlu cheesecake tabanının üzerine dökün.
- Kelepçeli kalıp veya borcamınızdan daha büyük ve biraz daha derin bir fırın kabı veya tepsinin içine kalıbınızı yerleştirin ve dış kabın yarısına kadar dikkatlice su ile doldurun. Bu suyun buharı sayesinde cheesecake pişecek ve çatlama riski de en aza inecek.
- Şimdi tepsiyi fırına verebilirsiniz. Yaklaşık olarak 70 dk. fırında pişirmeye devam edin. Kapağı da bu süre sonuna kadar kesinlikle açmayın.
- Süre sonunda fırını söndürün ama kalıbı içinde çıkarmayın.
- 15 dk. fırın kapağı kapalı şekilde içinde kendi ısısında bekletin.
- Süre sonunda fırının kapağını hafif aralayın ve bu şekilde de 20 dk. bekletin.
- Bu süreyi de tamamladıktan sonra artık cheesecake kalıbını fırından çıkarıp, oda sıcaklığında soğumaya bırakabilirsiniz. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra üzerini strech film ile sarıp buzdolabında ertesi güne kadar bekletebilirsiniz.
Şimdi de limonlu cheesecake için sos hazırlayacağız.
Limonlu cheesecake sosu için gerekli malzemeler
- 2 adet limonun suyu (1/3 su bardağı)
- 2 adet yumurta +1 adet yumurta sarısı
- 100 gr toz şeker (1/2 su bardağı)
- 30 gr tereyağı küp küp doğranmış (2 yemek kaşığı)
- 1 yemek kaşığı krema
- 1/4 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa eleyin)
Limonlu cheesecake sosu yapımı
- Küçük bir tencereye limon suyunu koyup, kısık ateşte kaynatın.
- Bir kaseye yumurtaları kırıp çırpın ve üzerine toz şekeri de ilave ettikten sonra yine hafifçe çırpın.
- Kaynamış limon suyunu sicim gibi incecik akacak şekilde azar azar yumurtalı şekerli karışıma ilave edin ve hızlıca çırpın.
- Sonra tüm karışımı tekrar aynı tencereye alın ve orta ateşte kalınlaşmaya başlayıncaya kadar sürekli çırpın.
- İstenilen kıvama geldiğinde bekletmeden ocaktan indirin ve tereyağını ilave edin.
- Tereyağı içinde iyice eridikten sonra krema ve vanilya özütünü de ilave edip iyice çırpın. Pürüzsüz bir kıvamda olması gerekir. Bu nedenle isterseniz süzgeçten geçirerek farklı bir kaba da alabilirsiniz.
- Daha sonra bu kabı, üzerindeki sosa temas edecek şekilde streç film ile kapatın ve buzdolabında soğumaya bırakın.
- Ertesi gün cheesecake kalıbını da buzdolabından çıkarıp sosu da üzerine döktükten sonra yeniden buzdolabında biraz bekletin.
- Servis yapacağınız zaman da üzerini çırpılmış krema ve limon dilimleri ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.