Ayvar Sosu Tarifi

Bugün size Makedon mutfağına has bir lezzet olan Ayvar Sosu tarifini vereceğim. Bu sos, Makedonlar tarafından yazın bolca yapılıp kavanozlarda saklanıyor.

Ayvar Sosu Malzemeler

# 5 adet patlıcan
# 5 adet kırmızı biber
# 5 diş sarımsak
# 1 adet iri kuru soğan
# 2 adet domates
# 1 kahve fincanı zeytinyağı
# 1 tatlı kaşığı kaya tuzu

Ayvar Sosu Yapımı

# Öncelikle biber ve patlıcanların közlenmesi gerekiyor. İster fırında isterseniz de ocak üzerinde közleyip kabuklarını soyun ve kabaca doğrayın.
# Daha sonra soğanları yarım daire şeklinde doğrayın.
# Sarımsakları birkaç parçaya ayırın.
# Domatesleri de gelişigüzel dilimleyin.
# Tencereye zeytinyağını ilave edip soğanları kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine sarımsakları da ilave edip bir süre karıştırın.
# Artık domatesleri ilave edebilirsiniz. Domatesler yumuşayıp, şeklini kaybedinceye kadar pişirmeye devam edin.
# Bundan sonra közlenmiş patlıcan, biber ve tuzu ilave edebilirsiniz.
# Karışım kaynadıktan sonra ocaktan indirin ve blender’dan geçirin. Tüm malzemeler macun kıvamına gelinceye kadar parçalayın.
# Daha sonra bu karışımı bir taşımlık pişirin ve ocaktan indirin.
# Ocaktan indirmiş olduğunuz karışımı soğutmadan kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirip bir gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün kavanozu düzeltip kullanmaya başlayabilirsiniz.

Doğru şekilde kavanozlanmış Ayvar Sosu ‘nun bir sene raf ömrü vardır.
Afiyet Olsun.