İçeriğe geç
Anasayfa » Osmanlı Mutfağından Balık Çorbası

Osmanlı Mutfağından Balık Çorbası

Balık Çorbası Malzemesi:

  • 100 ml zeytinyağı (7 çorba kaşığı)
  • 300 gr kuru soğan (3 orta boy ince kıyılmış)
  • ½ bağ maydanoz (ince kıyılmış)
  • ½ bağ taze nane (ince kıyılmış)
  • 1,5 lt su (6 su bardağı)
  • 50 ml sirke (1/5 su bardağı)
  • 1 kg levrek veya kefal balığı (temizlenip, tuzlanmış)
  • 2 ad. yumurta sarısı (iyice çırpılmış)
  • ½ çay kaşığı safran
  • ½ ad. Limon (suyu)
  • 1/3 çay kaşığı tarçın
  • Tuz

Balık Çorbası Yapılışı:

Zeytinyağını tencerede kızdırıp içine soğanları biraz tuz serperek pembeleşinceye kadar kavurun.
Üzerine ince kıyılmış maydanoz ve naneyi ilave edip kavurduktan sonra suyu ve sirkeyi ilave edin. İyice kaynattıktan sonra ateşi kısın ve 15 dk pişirmeye devam edin.
Tüm bu malzemeyi ince tülbent veya tel süzgeçten geçirerek yeni bir tencereye aktarın.
Sirkeli suyun içine balıkları yerleştirip ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişirin. Tencereyi ateşten alıp balıkları içinden alıp, balıkların derilerini ve kılçıklarını ayıkladıktan sonra etlerini bir tabağa alın.
Tenceredeki balık suyunu yeniden süzgeçten veya tülbentten geçirdikten sonra ayrı bir kaba alın.
Yumurta sarılarını biraz su ile çırpın.
Safranı limon suyu ile karıştırın.
Su ile çırpılmış yumurta sarısını azar azar balık suyuna ilave edip, yumurta kokusu gidinceye kadar kısık ateşte yaklaşık 5 dk pişirin. Safranlı limon suyunu ve tuzunu da kattıktan sonra ateşten indirin.
Son olarak tarçını da kattıktan sonra 1 saat dinlenmeye bırakın.
Servis yapacağınız zaman ayıklamış olduğunuz balık etlerini tabaklara paylaştırıp üzerine sıcak balık suyunu da ilave ederek servis yapabilirsiniz.