Bazılarımız balık temizlemeyi büyük bir eziyet ve zaman kaybı olarak görsek de, özellikle büyük balıkları temizlerken izleyeceğimiz belirli bir sıra ve püf noktaları işimizi daha da kolaylaştırabilir. İşte balık temizlerken izleyeceğimiz yol haritası…
- Büyük balıkların yüzeyinde bulunan pulları, bıçak yardımıyla kazıyarak temizleyin. ( Balık pullarının çok fazla etrafa yayılmasını istemiyorsanız, bıçak yerine kaşık da kullanabilirsiniz.)
- Büyük bir balık temizliyorsanız, sırtındaki ve yanındaki yüzgeçleri bıçak yardımıyla kesin.
- Küçük balıkların, kafasını elinizle koparın. İşaret parmağınızı kopardığınız kısımdan içeri sokup, karın bölgesine kadar indirin ve iç organlarını dışarı çıkarın. Büyük balıkların iç organlarını ise karnını bıçakla yararak dışarı çıkarabilirsiniz. (Balığın kan pıhtılarından tamamen kurtulması, taze kalma ömrü açısında oldukça önemlidir.)
- Derisi kalın bir balık temizliyorsanız, bıçağı balığın kuyruk kısmından içeri sokun. Deriyi, kesik bölgeden tutup kaldırarak soyun. Bu işlemi, bıçağı balığın derisiyle gövdesi arasında gezdirerek de yapabilirsiniz.
- Temizlediğiniz balıkları bol suda, iyice yıkayın.
- Yıkadığınız balıkları, süzgeç ya da içine kağıt havlu yerleştirdiğiniz bir tabağa koyarak kurumaya bırakın.
İşte bu kadar. Balıklarımız artık kızartmaya veya fırınlanmaya hazır. Yanına yapacağınız güzel bir salata ile afiyetle yiyebilirsiniz.