GDO faydalı mı zararlı mı?

0
69
görüntüleme
GDO faydalı mı zararlı mı

GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) ve bunların sağlığımız ve çevre üzerindeki etkileri hakkında sayısız makaleler yazıldı ve tartışmalar yapıldı. 

GDO nedir?

Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) deniliyor.

1980 yılı öncesinde tarım ile uğraşan kişiler yetiştirdikleri bitkilere bir şekilde müdahale edebiliyorlardı. Ancak bu işlem kesinlikle bitkinin genetiği ile onanması şeklinde değildi. Ancak bilimin de gelişmesi ile birlikte 1980 yılından sonra bitki biyoteknolojisi alanında önemli gelişmeler sağlandı ve ilk transgenik (genetiği değiştirilmiş) ürün olan, uzun raf ömrüne sahip Flavr Savr domatesi 1996 yılında raflardaki yerini aldı. Bunu daha sonra mısır, pamuk, kolza ve patates izledi.

Bu yöntemle elde edilen bitkiler, ilaçlara ya da zararlılara karşı daha dirençli olup. kimyasal böcek ilaçlarının kullanılmasını azaltığından daha yaygın kullanılmaya başlandı. Günümüzde mısır ve pamuğun zararlılara, soya ve kanolanın böcek ilaçlarına, papaya ve kabağın da virüslere karşı dirençli olmasında GDO teknolojisinin etkisi çok büyük. 

Birçok aşı GDO lardan elde ediliyor. 

Gıdaların genetiğinin değiştirilmesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor ancak genetiği değiştirilmiş ürünler yeni değil.

İnsülin geninin domuzlardan alınıp bir bakteriye aktarılmasıyla diyabet hastalarına insülin sağlanabiliyor.

Tiroid ve büyüme hormonları genleri, hayvanlardan kesilerek bakterilere aktarılıyor ve hormon eksikliği olan insanlar faydalanabiliyor.

Şekersiz yiyecekler kullanılan Aspartame maddesi de genetiği değiştirilmiş organizmadan üretiliyor.

En önemlisi ise hepatit B aşısı başta olmak üzere bir çok aşının GDO’lardan elde ediliyor.

GDO nun sağlığımıza etkisi hangi boyuttadır?

Bazı bilim adamları, GDO içeren yiyeceklerin insan sağlığına zararlı olabileceğini savunuyor. Gen, bitkinin içine yerleştirildiği için, onu tüketenlerin de risk altında olacağı ifade ediliyor. GDO’ların hedef olan ürün hariç diğerlerinde nasıl bir etki yaptığı bilinmiyor. Zaman zaman bu gıdaların kansere yol açacağı iddiaları dile getirilse de bunun doğruluğunu kanıtlayan bir araştırma henüz yapılmadı.

Türkiye’de GDO lu ürün yetiştirilmekte midir?

Biyogüvenlik yasası geçtiğimiz aylarda çıktı ancak genetiği değiştirilmiş bitkilerin kontrolsüz biçimde Türkiye’ye girdiği ve gıda sanayiinde yıllardır kullanıldığı biliniyor. Yapılan bir çalışmaya göre Türkiye’de satılan 800’e yakın gıda maddesi, GDO içeriyor. 

Hangi ürünler GDO içeriyor?

Özelikle GDO’lu soya ve mısır nedeniyle birçok üründe GDO’ya rastlamak mümkün;

GDO’lu soya; sucuk, salam, sosis gibi kırmızı etin kullanıldığı ürünlerde, etsuyu tabletlerde, fındık-fısık ezmesi, çikolatalı ürünler, çeşitli unlu mamüller, süt tozu, hazır çorbalar ve hayvan yemlerinde kullanılıyor.

GDO’lu mısır; nişasta bazlı tatlandırıcılar yoluyla gazoz, kola ve meyve suları, mısır yağı, bebek mamaları, hazır çorbalar ve hayvan yemleri.

Sonuç olarak; günlük olarak tükettiğimiz yiyecek ve içecekleri düşündüğümüzde GDO nun bizimle ne kadar iç içe olduğunu görebilirsiniz. GDO’nun sağlığımıza, çevremize ve ekonomimize katkısını da herzaman tartışmaya devam edecek ama GDO lu ürünlerle de yaşamaya devam edeceğiz.

Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...