İçeriğe geç
Anasayfa » Çiçekleri farklı şekillerde kurutmalıyız.

Çiçekleri farklı şekillerde kurutmalıyız.

Çiçekleri sevmeyenimiz var mı? Sanmıyorum. Ama bazılarımızın özellikle canlı çiçeklere karşı alerjisi olabildiği gibi bazılarımızda kurumuş çiçek koleksiyonu yapabilmektedir. Peki her çiçeğin kurutulma zamanının ve kurutulma yönteminin farklı olduğunu biliyormuydunuz? Örneğin;

Gül, Şakayık ve Lale bitkilerini kurutmak istiyorsanız özellikle  çok açmamış olanlarını tercih etmelisiniz.  Kurutulmaları sırasında baş aşağı bir şekilde asmalı ve renklerinin solmaması içinde de sıcak bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Şu an mevsimi değil ama kalorifer üstleri bu iş için uygun konumlardır.

Ortanca çiçeğinin kurulmasının en uygun zamanı, ortasının hafifçe solmaya başladığı zamandır. Ortanca bu duruma geldikten sonra koparılmalı ve içi su dolu bir vazoda birkaç gün/birkaç hafta kurumaya bırakılmalıdır.

Çiçek açmadan önce toplanan hezaren çiçeğini karanlık bir köşede baş aşağı asıp kurutmak gerekir.

Enginar kurutulmak istendiğinde ise, saplarını koparmadan bir ızgaranın üzerine koymak yeterlidir. Bu durumda iken çiçeklenmeye başlar ve üzerindeki çiçeği ile birlikte kurur.

Gürgen ve meşe yaprakları ise, Ağustos ve Eylül aylarında sapları koparılarak toplanmalıdır. Kurutma aşamasında, bir vazonun içine 1/3 oranında gliserin ile 2/3 oranında sıcak su konulup soğumaya bırakılmalıdır. Daha sonra bu vazonun içine yapraklar yerleştirilmeli ve yapraklar terlemeye başladığında da çıkarılmalıdır.

Ihlamur, Haziran ayında toplanarak, yaprakları ayıklanıp, buket haline getirilerek saklanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir