“Quilling” ince kağıt şeritlerinin bir iğne etrafında dolanarak hazırlanan şekillerin birleştirilerek desenlerin yaratıldığı bir el sanatıdır.
İsmini ilk kullanıcıların kuş tüyünden yararlanmaları nedeniyle “quil”den aldığı sanılmaktadır. Bir iddiaya göre de zaman zaman “filigree” olarak adlandırılan bu sanat önceleri ince gümüş ve altın tellerin bükülerek birbirlerine tutturularak hazırlanan takı ve süs eşyaları yapımında kullanılmıştır.
“Filigree” bugün Anadolu’da özellikle Midyat’da görülen “Telkari” ile benzerlik taşımaktadır. Ancak gümüş ve altın gibi madenler pahalı olduğu için kağıdın bulunması ve gelişmesi ve dünyaya yayılmasıyla kağıt, gümüş ve altının yerini almıştır.
Bu sanatta kağıdın kullanılmaya başlanılmasının 15’inci yüzyıl olduğu sanılmaktadır. Bu tarihlerde Fransız ve İtalyan rahibeler ve rahipler kitap kapaklarından elde ettikleri ince kağıt şeritlerini dolayarak dini motifli panolar hazırlayarak el sanatının ilk örneklerini vermişlerdir.
Sanat Avrupa ve İngiltere’den Amerika’ya ulaşmış, kağıdın mekanizasyonuyla çok popüler hale gelmiştir. 1800’lü yıllarda soylu ailelerin genç kızları tarafından kullanılmış, okullarda el sanatı derslerinde öğretilmeye başlamıştır.
Çok sabır isteyen bir sanat olması nedeniyle olsa gerek 19’uncu yüzyılda kullanımı azalmış, neredeyse unutulmak üzereyken 20’inci yüzyılın ortalarında kağıtların çeşitlenmesi, kolay bulunur olması ve ucuzluğu nedeniyle yeniden canlanmaya başlamıştır.