Sorbitol Nedir, Etkileri Nelerdir?

Sorbitol 'un etkileri ve kullanım alanları

E420 kodlu sorbitol, elma, kuru erik, kiraz ve üzüm gibi taneli ve tanesiz birçok meyvede bulunan doğal bir karbonhidrattır. Tatlandırma gücü sakkarozun yarısı kadardır ve kalorisi sofra şekerinin kalorisine eştir. Emildikten sonra fruktoza dönüşerek aynı yoldan yakıldığı bilinmekle birlikte, organizmanın bu şekeri ne hızda yaktığı tam bilinmemektedir. Depolama sırasında stabil kalan sorbitolün, işleme sırasında akışkanlığı ve sıkıştırılabilirliği çok iyi olmaktadır.

Ağdalı ve nemlendirici özellikleri nedeniyle ve B12, B1 ve C vitaminlerinin emilimini artırma özelliğinden dolayı şekerleme sektöründe kullanılır.

Suda çok kolay çözünen sorbitol; alkol, metanol ve asetik asitte çok az çözünmektedir. En çok kullanılan şeker alkolü olan sorbitol; konsantrasyon ve sıcaklığa bağlı olarak sukrozun 1/3 ile 1/2 arası tatlılığa sahip olmakta, genelde % 70’lik kristal yapıda bir çözelti halinde bulunmaktadır.

Sorbitol, doğal olarak meyvelerde özellikle böğürtlen türü meyvelerde bulunmakta, ayrıca mısır nişastasından elde edilen glikozun yüksek basınçlı katalizör hidrojenasyonuyla hazırlanmaktadır.

Sorbitol ‘un Üretim Metodları

Katalitik hidrojenasyon, elektrokatalitik hidrojenasyon, enzimatik olmak üzere 3 kategoride üretimi yapılır.

Ekonomik açıdan düşünüldüğünde, katalitik hidrojenasyon şu an için en kabul görenidir. Dekstrozun yüksek basınç (40-100 bar) ve yüksek sıcaklıkta (100-170°’de) Raney nikel veya Ruthenium katalizör eşliğinde hidrojenle doyurulması ile sorbitol elde edilir. 2.6kcal/gr kaloriye sahiptir.

Sorbitol ‘un Kullanım Alanları

Elma, kuru erik, kiraz ve üzüm gibi taneli ve tanesiz birçok meyvede bulunan doğal bir karbonhidrat alkolüdür. Ticari olarak glikozdan (dekstrozdan) üretilir. Dextrozun (glucose) katalitik hidrojenerasyonu ile elde edilen bir polyol (şeker alkolu) dür.

Gıda sektöründe tatlandırıcı ve nem tutucu gibi uygulama alanları bulunan sorbitol, eczacılık alanında eksipiyent görevi görmekte, ayrıca diş macunu, sakız, öksürük pastilleri, kozmetik ve tütün ürünleri formülasyonlarına katılmaktadır.

Polieterlerin üretilmesinde de kullanım alanı bulan sorbitol çözeltisi, endotermik çözünme entalpisine sahip olduğundan ağızda ferahlık hissi vermektedir. Aşırı tüketiminde laksitatif etki göstermektedir.

İnsülinden etkilenmeyen ve kan şekeri endeksini arttırmayan sorbitol, diyabetliler için üretilen ürünlerin formülasyonlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Dişte plaka oluşumuna sebebiyet vermemekle birlikte, sakızlar için iyi bir katkı maddesi olup, bu ürünlerde nem tutucu ve tatlandırıcı görevi görmektedir. Aroma maddesi olarak da kullanılan sorbitol, ayrışmaya uğramamakta, eczacılık endüstrisinde C vitamini yapımında hammadde ve gliserinin substitesi olarak uygulama alanı bulmaktadır.

Sorbitol ‘un Yan Etkileri

Sorbitol, vücut tarafından kısmen emilir ve fruktoz gibi metabolize edilir; kalan bölümü ise kalın bağırsakta fermente edilir. Fermantasyon boyunca üretilen gazlar, midede gaz toplanmasına ve şişmeye neden olur.

Sorbitolü tolere edemeyen insanlarda müshil etkisi görülebilir. Normal olarak kullanılan konsantrasyonlarında herhangi bir yan etkisi yoktur; fakat sorbitolü tolere edemeyen insanlarda, 5 gram alımında dahi gaz oluşumu görülür. Yan etkiler normal olarak tek bir dozda 25- 30 gram sorbitol alımından sonra meydana gelir. Bu miktar, yukarıda sözü geçen gıdalar (unlu mamül, şekerleme) için kullanılan normal miktardan çok yüksektir.

Mide rahatsızlıklarına neden olabileceğinden dolayı bebek ve küçük yaş çocuk gıdalarında kullanımına izin verilmemektedir.

Yazımızı henüz değerlendirmediniz ...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Görüş bildirmek ister misiniz?