Şarap şişesinin açılması için ne kadar beklenmelidir?

Şarabın olgunlaşması için gerekli olan oksijen, şarabın dayanıklılığına, yani uzun süre saklanabilmesine olumsuz bir etkide bulunur.

Şaraba, tadımdan önce nefes aldırmak (soluklandırmak) gerekir. Hatta öyle ki,  bir çok şarap açıldıktan ancak bir süre sonra ahenkli bir etki bırakır. Kırmızı  şarapların bukesinin yayılabilmesi için oksijenle bir süre temas etmesi gerektiği söylenir.

Şişedeki hava miktarı ne kadar fazlaysa, şarap tazeliğini ve zarifliğini o kadar çabuk kaybeder.

Kaliteli şarapların ahenk ve ifade güçlerini tam olarak açığa çıkarmak için,  havalandırmak, yani şaraba nefes aldırmak gerekir. Beyaz şaraplar kısa,  kırmızılar ise biraz daha uzun bir süre soluklandırılır.

Şarabın tadımdan ne kadar zaman önce açılması hakkında öneriler
normal kalitedeki şaraplar içmeden hemen önce
kaliteli beyaz şaraplar yaklaşık 10 dakika önce
genç kırmızı şaraplar yaklaşık 10 dakika önce
ağır ve olgun kırmızı şaraplar yaklaşık 30-60 dakika önce

KAYNAK: hayyam.com

Şarap şişesinin açılması için ne kadar beklenmelidir?
Bu yazıyı değerlendirin..

Fikrinizi belirtmek ister misiniz?